Schoolproject Yunus Emre

Transvaal, 2016

Ondertitel:

Madurodam project Vrede & Recht

Datum:

Voorjaar 2016, afsluiting 19 mei

locatie:

Basisschool Ynus Emre, Mandelaplein, Den Haag

Organisatie:

Madurodam en Stroom Den Haag

In opdracht van:

Stroom Den Haag

Samenvatting:

In het voorjaar en de zomer van 2016 werkten 1020 leerlingen van 15 Haagse basisscholen met 47 lokale kunstenaars aan het project Madurodam Vrede en Recht. Het educatie project is geïnitieerd door het attractiepark ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van George Maduro.

Na de schoolreis naar miniatuurstad Madurodam volgde enkele lessen in de klas, met als afsluiting een buitenles op het Mandelaplein voor de school. In de lessen zijn ontwerpen gemaakt voor de openrukte. In tegenstelling tot de maquettes van de miniatuurstad zijn objecten uitvergroot en op straat voor de school zijn de ontwerpen uitgezet en aangebracht.

Als aftrap voor de buitenles gaf Jan Verburg, ontwerper van de huidige inrichting van het plein uitleg over de keuzes die hij heeft gemaakt in zijn ontwerp. Bijzonder is dat Jan Verburg zelf als jongen nabij het plein in Transvaal is opgegroeid en op dezelfde school heeft gezetten, nu is het een islamitische basisschool en toentertijd was het katholieke school. Veel is veranderd, maar veel ook niet. De leerlingen van groep 6B hingen aan zijn lippen.

Bij het uitzetten en aanbrengen van de tekeningen op het plein hebben de kinderen hulp gekregen van diverse diensten van de gemeente Den Haag, waaronder de wegbeheerder, een bebordings- en belijningsploeg.

Ter afsluiting hebben de leerlingen overdreven verhalen voorgedragen vanaf een metershoge stoel.

Met dank aan:

De leerkracht Amienha Muradin en de leerlingen van klas 6B van de islamitische basisschool Yunus Emre in de wijk Transvaal te Den Haag.
Jan Verburg, Ingenieursbureau Gemeente Den Haag (IbDH), ontwerper inrichting Mandelaplein.
Justin Liefering, Wegbeheerder Centrum Gemeente Den Haag
Ruud Ridderhof, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Den Haag (DSO)
Jane Huldman en Anoesjka Minnaard, projectbegeleiding Stroom Den Haag
Attractiepark Madurodam Den Haag
Tim van Dijk en Christian van der Kooy voor hun assistentie op de buitendag

links:

Projectfilm door MILLK